MDS תסמונות מיאלודיספלסטיות

הן קבוצת מחלות הפוגעות במח העצם ובדם. הן מפחיתות או עוצרות את ייצור תאי הדם התקינים. MDS יכולה להיות מאובחנת אצל אנשים בכל גיל, אך מעל 80% מהמקרים מופיעים בקרב אנשים שגילם מעל 60.
המחלה נפוצה יותר בקרב גברים מאשר נשים.
כיון שמדובר בקבוצה של מחלות, המאפיינים הבאים יכולים להופיע כתופעה בודדת או עם מאפיינים נוספים של המחלה:

לרוב המחלה מאובחנת כשהחולה מבוגר ולכן סימפטומים מסוימים יכולים לנבוע ממגוון בעיות, שחלקן מיוחסות בטעות לגיל המבוגר. ישנה הערכה כי יש תת אבחון של המחלה, ועל כן חשוב לבדוק עם הרופא המטפל האם נשללה האפשרות לתסמונת MDS.

במרבית המקרים, לא ידוע מה הם הגורמים המדויקים למחלה זו. ישנן ראיות אחדות לכך שאנשים מסוימים נולדים עם נטייה לפתח MDS. במקרים אחרים יתכן וגורמים סביבתיים כגון הקרנות וכימותרפיה לטיפול בסרטן או חשיפה ארוכת טווח לכימיקלים מסוימים הם שגרמו להתפתחות MDS.

אצל כ-30% מהחולים המאובחנים כסובלים מ-MDS המחלה עלולה להתפתח ללוקמיה מיאלואידית חריפה (AML).

כיום ניתן לאמוד את רמת החומרה של המחלה אצל החולה הספציפי, ולסווג אותו על פי קבוצות סיכון. רמות הסיכון נחלקות לרמה ברמת סיכון נמוכה, בינונית וגבוהה בהתאם למספר תאי הדם הבלתי תקינים שאינם בוגרים, לחוסר התקינות שנתגלתה ולאופן השפעת המחלה על מספר תאי הדם הבריאים. החלוקה לקבוצות סיכון מסייעת לרופא להחליט על הטיפול הטוב ביותר וכן מעניקה מושג כלשהו לגבי תגובת המחלה לטיפול הנתון.

ברמת הסיכון הנמוכה מח העצם נפגע חלקית והמחלה מתפתחת באיטיות, ברמת סיכון בינונית המחלה מתקדמת יותר.
ברמת סיכון גבוהה הפגיעה במח העצם הינה רחבה יותר והמחלה עלולה להתפתח באופן מהיר יותר.

הטיפול במחלה יכול להיות טיפול תומך בלבד להקלה על הסימפטומים – מצב השכיח יותר ברמות הסיכון הנמוכות של המחלה. טיפול תומך כולל עירויי תאי דם אדומים לטיפול באנמיה, טיפול אנטיביוטי נגד זיהומים, ועירויים של טסיות דם לטיפול החוסר בטסיות דם (תרומבוציטופניה).

ברמות הסיכון הגבוהות יותר של המחלה נהוג להציע טיפולים אקטיביים.
קיימים מספר סוגי טיפולים מסוג זה:

גם ברמת סיכון נמוכה, בחולים עם חסר בכרומוזום 5q יש טיפול יעיל כיום, הזמין בסל התרופות.

לסיכום - ישנה התקדמות גדולה בהבנת מנגנוני המחלה המובילים להתפתחות MDS, כמו גם התקדמות בזיהוי מאפייני החולים ובזיהוי חולים העשויים להפיק תועלת מטיפול מסוים. יחד עם זאת, למרות השיפור באיכות ובאפשרויות הטיפולים עדיין לא נמצא טיפול המבטיח ריפוי מלא המתאים לכל החולים, אך טיפולים ניסיוניים רבים נוספים נבדקים ברחבי העולם.

בעת בחירת אפשרות טיפול, על החולה לקחת בחשבון את היתרונות, הסיכונים ותופעות הלוואי הצפויות של כל גישה טיפולית המוצעת לו על ידי הרופא המטפל.

References:

  1. Bennett JM (ed). The Myelodysplastic Syndromes: Pathobiology and Clinical Management. New York: Marcel Dekker Inc. 2002.
  2. Greenberg PL. Myelodysplastic Syndromes: Clinical and Biological Advances. New York: Cambridge University Press 2005.
  3. Steensma DP (ed). Myelodysplastic Syndromes, Second Edition: Pathobiology and Clinical Management. New York Informa HealthCare, 2009.
  4. Raza A; Mundle SD (ed). Myelodysplastic Syndromes & Secondary Acute Myelogenous Leukemia: Directions for the New Milennium. Springer Science+Business Media, Inc. 2001.
  5. www.mds-foundation.org
תנאי שימוש ופרטיות